Item 9 van 33

Vermannen - Gerrit van Lowe

'Vermannen' is de nieuwste roman van Gerrit van Lowe.

‘Vermannen’ behandelt de ongemakkelijke familiegeschiedenis van twee dappere, verweesde broers in het kleine Maasdorp Buigen. Martien en Theo ‘de Romp’ proberen op geheel eigen wijze het land met keuterboerderijtje naar hun hand te zetten. Meer en meer slagen de broers erin hun filosofie vol vrijheidsdrang en levenslust aan de omgeving op te leggen. Dat gaat gepaard met een haast eindeloze hoeveelheid gebeurtenissen vol klucht en melancholie. De grote vraag blijft steeds of de broers vaste grond vinden, hoezeer ze soms ook door de natuur, een god, samenleving of Ron Brandsteder voor raadselen worden gesteld…

Naast een wordingsgeschiedenis van een familie, is ‘Vermannen’ een eerbetoon aan het opgroeien in een dorp in de vorige eeuw. De verhalen worden verteld door Gregor van der Zanden, die na zijn ziekte iedere avond naast een biljarttafel alleen ontspant met een biertje. Wanneer hij lang naar het groene laken staart, komen er verhalen in hem op over de twee levenslustige broers die hij ongevraagd al jaren in het oog houdt.    

Gerrit van Lowe (Rips, 1983) werkt rustig aan een verzameling verhalen, poppenspelen, kinderboeken en wat er al niet nog meer in literatuur te verbeelden valt. Inmiddels bedraagt zijn oeuvre meer dan 10.000 handgeschreven en getypte pagina’s. Hij vervult een prominente rol in het culturele dorpsleven van zijn woonplaats.

Fragment:

Na mijn ziekte trekt het groen van het biljartlaken mij aan. Ik kan erin verdwijnen. Het roept naar mij, vooral na acht bier. Als ik lang naar dat laken kijk, lijkt het iets te openen in mijn spraak, in wat ik zeggen moet. Daar kwam ik een paar dagen geleden achter, dat dit bij mij gebeurde. Het zijn verhalen over mannen die ik bijna elke dag zag. Van wie er nog één over is. Geen enkel idee waarom ik iets over hen kwijt moet. Het komt door die kleur van absint in het laken misschien. 

Het bovenstaande fragment vormt het uitgangspunt voor de vormgeving van het boek, waarin het groene biljartlaken een centrale rol speelt. Op het omslag en bij de aanvang van ieder hoofdstuk ('visioen'), waarbij er in ieder hoofdstuk verder op het laken wordt ingezoomd, tot men zich als het ware in de weefstructuur van het laken bevindt en er geen ontkomen meer aan is.

Februari 2021, uitgeverij Monstrans
Grafisch ontwerp: Studio Hartebeest
Illustraties omslagflappen, p.18, 19, 253 en 254: Gerrit van Lowe
Foto p.429: Anton Houtappels
Druk: Grafistar, Lichtenvoorde

© 2018 - 2024 Studio Hartebeest | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel