Studio Hartebeest 

Studio Hartebeest is het ontwerpbureau van Gerco Hiddink. Zijn werk kenmerkt zich door het gebruik van eigenzinnige illustraties, patronen en typografie. De ogenschijnlijk eenvoudige beeldtaal blijkt vaak verrassend gelaagd te zijn. Dit komt tot stand na uitgebreide research en na het formuleren van heldere concepten.

 

Liefde voor onderzoek en historie

Studio Hartebeest houdt van uitdaging en onderzoek. Opdrachten met een (cultuur)historisch karakter zijn daarbij favoriet. Studio Hartebeest treedt namelijk graag in de voetsporen van ontwerpers en kunstenaars uit het verleden. Per situatie wordt gezocht naar de beste beeldtaal en zo nodig een nieuwe stijl ontwikkeld, gebaseerd op (kunst)historische research. 

 

Natuur als inspiratie

Zoals de naam 'Hartebeest' al doet vermoeden is de natuur een grote inspiratie. Structuren van planten, landschappen en dieren zijn veel gebruikte thema's. Dit is te zien in het werk in opdracht, maar bijvoorbeeld ook in de patronen voor behang. Deze zijn direct verkrijgbaar via de shop van Studio Hartebeest.  

 

Ontwerp in de ruimte

Een  bijzondere specialisatie is het maken van ontwerpen voor muren en gevels van ruimtes, zowel binnen als buiten. Studio Hartebeest houdt van het ontwerpen voor grote oppervlakken, waarbij de ontwerpen een publieke functie vervullen. Muren, vloeren en plafonds zijn  het perfecte canvas om te communiceren over de functie, identiteit en geschiedenis van een gebouw. 

 

Samenwerken

Studio Hartebeest werkt graag samen. Uiteraard met opdrachtgevers, maar ook met andere makers. Daarom is Hartebeest onderdeel van de NYMA Makersplaats: dé plek in Nijmegen waar makers zich ontwikkelen en waar vakmanschap, innovatie, cultuur en kunst elkaar aanvullen en de creatieve maakindustrie zich kan versterken. Zo kan er per opdracht een optimaal team van specialisten worden gevormd, waarbij de lijnen kort blijven. Samenwerken met Studio Hartebeest? Neem gerust contact op!

 

Biografie

Als kind was ik al bezig met vormgeving, al was ik me daar toen eigenlijk niet van bewust. Muziek was mijn echte grote liefde. Ik tekende en schilderde logo’s van favoriete bands na of figuurzaagde ze uit hout. Sowieso tekende ik letters, illustraties en logo’s op alles wat los en vast zat: broeken, shirts, schooltassen, deuren, jassen en agenda’s. Het beste cadeau dat ik ooit van mijn ouders kreeg was een enorme emmer latex in de kleur van mijn slaapkamermuur. Zo kon ik eindeloos tekenen en schilderen op de muren en het plafond en het weer oversausen als ik er genoeg van had. Mijn eerste ontwerpen maakte ik voor het tuincentrum van mijn ouders en de bandjes waar ik in speelde. 

Ik groeide op in het Achterhoekse coulisselandschap. Het principe van voor elkaar langs schuivende coulissen gebruik ik vaak in mijn werk om een soort ‘platte ruimtelijkheid’ te creëren. Ik werk erg graag in het platte vlak en het streven naar realisme vind ik minder interessant. Ik hou van abstrahering en geometrie en het beroep dat dit doet op de verbeeldingskracht van de kijker. Schrijver, filmmaker en fietsreiziger Peter Delpeut benoemde het treffend in een artikel in het NRC met de titel 'Een oneindig wit vel papier', dat hij schreef naar aanleiding van zijn boek ‘In de woestijn fiets je niet’. Het gevoel van leegte dat hij ervaren had in de woestijn vond hij terug in geen enkele foto, maar wel in de minimalistische potloodtekeningen die Charles de Foucauld maakte van de woestijn, eind 19e eeuw.

Opdrachten met een historisch karakter zijn een andere grote liefde. Ik verdiep me graag in de kunsthistorische kenmerken van een bepaalde periode, om op basis daarvan een nieuwe en moderne beeldtaal te ontwikkelen. Goede voorbeelden daarvan zijn de muurschildering die ik samen met Maaike van den Heuvel maakte over de 10e eeuwse keizerin Theophanu en de verbeelding van het Gilgamesh epos met behulp van rolzegels en kleitabletten. Voor beide opdrachten ontwikkelde Studio Hartebeest een stijl die gebaseerd is op historisch materiaal, vertaald naar het hier en nu. 

Na mijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (nu ArtEZ) in 2002, richtte ik samen met Matthijs van Leeuwen mijn eerste bureau ‘Plein Publiek’ op. Na enkele jaren ging ik alleen verder onder de naam ‘atelier Gerco Hiddink’. Ook gaf ik enkele jaren les op Academie Minerva in Groningen en ArtEZ in Arnhem. In 2010 startte ik met illustrator Maaike van den Heuvel ‘Studio Hartebeest’. Hierin kwam voor het eerst alles samen: de liefde voor het figuratieve en het verhalende in combinatie met typografie en de toepassing van grafisch en illustratief ontwerp in de ruimte. 

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en inspiratiebronnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

© 2018 - 2024 Studio Hartebeest | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel