Het Gilgameš Epos, door Daniël van der Duim en Studio Hartebeest
Het Gilgameš epos in LUX Nijmegen | Daniel van der Duim & Studio Hartebeest
In 2022 werkte Studio Hartebeest, samen met componist Daniël van der Duim, gewerkt aan een bijzonder project: een muzikale en beeldende vertolking van één van de oudste verhalen ter wereld: het Epos van Gilgameš. Op donderdag 15 december en vrijdag 16 december 2022 werd dit live uitgevoerd met band en projecties in theater LUX in Nijmegen. Later dit jaar zal het project verschijnen op vinyl.
Voor de verbeelding van dit verhaal is gebruik gemaakt van een techniek die stamt uit de tijd van Gilgameš: het afdrukken van cilnder- of rolzegels in kleitabletten. 4000 jaar geleden werden deze zegels (formaat: kleiner dan een wijnkurk) uit kostbare steensoorten gekerft, met een verbluffende detaillering en beeldende zeggingskracht. Voor dit project heeft Studio Hartebeest een moderne beeldtaal ontwikkeld, die echter duidelijk verwijst naar de oorspronkelijke manier van illustreren. De rolzegels zijn gerealiseerd door middel van 3D prints.
In het filmpje via deze link meer hierover.
Meer informatie over het project
Componist Daniel van de Duim en Studio Hartebeest brengen het oudste verhaal bekend naar de oudste stad, Nijmegen. In een mix van composities en beeldverhalen brengen zij het ‘Epos van Gilgameš’ weer tot leven.
Het Epos van Gilgameš vond zijn oorsprong in Uruk, in het huidige Irak. Dit oeroude verhaal begint nog ver voordat Noviomagus verrees aan de Waal en verhaalt, in twaalf tabletten, over een machtige koning genaamd Gilgameš.
Gilgameš vertrekt met – zijn eerst rivaal, maar later bondgenoot en vriend – Enkidu vanuit Uruk. Tijdens deze avontuurlijke tocht verliest hij zijn dierbare vriend waarna hij, in angst voor hetzelfde lot, op zoek gaat naar het eeuwige leven. Na een lange queeste, waarin hij onder andere op zoek gaat naar de enige niet-goddelijke man die de status van onsterfelijkheid wist te bemachtigen tijdens een zondevloed – als verhaal waarschijnlijk de voorloper van de Ark van Noach – komt hij tot de conclusie dat hij moet leren leven met zijn Aardse bestaan en keert hij terug naar Uruk. Hoewel circa 4000 jaar oud, bevat het Epos van Gilgameš door zijn existentiële karakter veel raakvlakken met het hier en nu. Het raakt de essentie van ons menszijn en de zoektocht naar ‘de zin van het leven’.
Een uitvoering die zijn weg vindt vanuit jazz en vrije improvisatie en de connectie zoekt met storytelling en beeldende kunst, mede mogelijk gemaakt dankzij het makersfonds van de Gemeente Nijmegen.
Daniël van der Duim is pianist, componist en producer. In het werk van Daniël staat vrijwel altijd het narratieve centraal; de muziek ontstaat vanuit een bepaalde thematiek en hij neemt je graag mee naar een wereld waarin je even je oog dicht mag doen en mag wegdromen in het verhaal. Zodoende zijn zijn albums vrijwel altijd concept-albums. In 2021 presenteerde hij zijn eerste soloproject onder de naam Daniël Tomàs, genaamd Pintures. In Pintures gaat het in vergelijking met zijn eerdere werk meer om de introspectie. Nummers uiten vaak een bepaald gevoel waar moeilijk woorden aan vast te plakken zijn. Het is een ode aan de kracht van de verbeelding, die je vindt als je maar goed genoeg naar binnen kijkt.
In het filmpje via deze link vertelt Daniël meer hierover.
Studio Hartebeest (Gerco Hiddink) maakt grafische en illustratieve ontwerpen. De ogenschijnlijk eenvoudige beeldtaal blijkt vaak een verrassende gelaagdheid te bezitten. Deze beeldtaal komt tot stand na uitgebreide research. Net als Daniël heeft Hartebeest een voorliefde voor het narratieve en komt het werk tot stand vanuit een concept. Voor dit project heeft Studio Hartebeest zich verdiept in de wereld van de rolzegels: een medium zo oud als het Gilgamesh-epos. Door een hedendaagse vertaling van de rolzegel te maken en deze af te drukken in klei wordt een brug geslagen naar het Mesopotamië van 4000 jaar geleden.
Credits
Composities: Daniel van der Duim
Uitvoerende muzikanten: Loek van den Berg – Saxofoon, Koen Smits – Trompet, Willem Romers – Drums, Prashant Samlal – Gitaar, Daniël van der Duim – Toetsen
Vormgeving: Studio Hartebeest
Fotografie en video cilnderzegels: Anton Houtappels
3D prints: Printics
Fotografie algemeen: Robin Wagenaar
Video en registratie: Jasper Nijs Filmt
Producent: Meneer Otis
Disclaimer: Tijdens dit concert worden foto-, video- en audio-opnames gemaakt voor promotionele doeleinden.