Item 1 van 7

Aspire: het verhaal achter het ontwerp

Een wereld vol torens

Voor Aspire maakten we een serie torens, die verwijzen naar verschillende culturen en tijden. Het idee voor het patroon van Aspire werd geboren in een kerk in Lari, Toscane: de Propositura di San Leonardo e di Santa Maria Assunta. Op de balken van het plafond was in drie kleuren een eenvoudig trapsgewijs patroon geschilderd. We bedachten ons dat je het patroon ook kunt zien als een wereld vol torens. Aspire zit vol kleine details, zoals raampjes, ornamenten en bogen. Hierdoor krijgt het ontwerp de uitstraling van een wandkleed, waarin veel te ontdekken valt.​ Door de torens achter elkaar te plaatsen ontstaat er een eindeloos landschap. We vlochten er een patroon van traptreden doorheen, waarover mensfiguren omhoog klimmen. De trap is steil en achter iedere toren ligt weer een nieuwe toren. Of er een doel bereikt gaat worden is onzeker. Maar zoals reizigers weten: onderweg zijn is belangrijker dan aankomen.

Hoe hoger hoe beter

In alle tijden en culturen bouwt de mens torens: van Babel tot Angkor Wat, van de Pyramiden tot de Hassan II Moskee en van het Chrysler Building tot de Space Shuttle (de ruimte in gaan kun je zien als de ultieme vorm van een toren bouwen). De mens wil omhoog, dichter bij de hemel, dichter bij God. En als God zelf al een toren heeft gebouwd in de vorm van een berg, dan wordt die berg heilig verklaard en de top een bedevaartsoord, zoals de berg Arafat bij Mekka of Croagh Patrick in Ierland.

Een eindeloze klim

Hoe hoger de toren, hoe meer trappen er beklommen moeten worden. En met het klimmen stijgen de verwachtingen. Soms ligt er een tempel aan het eind, zoals bovenaan de hiërogliefentrap van Copán. De ultieme beloning van al dat klimmen is natuurlijk de hemel zelf, zoals te zien is in The Ladder of Divine Ascent. Al die verhevenheid kan ook omslaan in hoogmoed, wat het einde betekende van de Toren van Babel. En dat het eindeloze trappenlopen ook tot gewoon tot niets kan leiden is te zien in het werk Klimmen en Dalen van M.C. Escher.

Aspire  is hier verkrijgbaar in vier stijlvolle kleuren.

Op de hoogte blijven van onze verhalen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


 

© 2018 - 2024 Studio Hartebeest | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel