Item 3 van 7

De Lentse Lucht in een nieuw jasje

Studio Hartebeest maakte voor de Lentse Lucht, het tijdschrift van de Nijmeegse wijk Lent, een nieuwe layout met een nieuw logo (de 'Lentse Kasletter') gebaseerd op het unieke karakter van het voormalige tuindersdorp. In de eerste editie met de nieuwe vormgeving gaven wij tekst en uitleg:

Het is u wellicht opgevallen: de Lentse Lucht heeft een nieuwe vormgeving gekregen. In januari nam ik het stokje over van Rick Reijntjes en kreeg de kans om het blad in een nieuw (kleurig!) jasje te steken. Ik ben Gerco Hiddink, grafisch ontwerper, en samen met mijn partner Maaike van den Heuvel vorm ik Studio Hartebeest, werkzaam vanuit de Honigfabriek. Graag vertel ik wat meer over het nieuwe ontwerp.


Een blad voor en door Lentenaren 

In 2016 maakten wij als gezin de oversteek van Nijmegen naar Lent. Al snel viel de Lentse Lucht op onze deurmat. Zo raakten wij bekend met wat er speelt in het alsmaar uitdijende ‘dorp’. Lent ken ik echter al van vroeger. Als tuinderszoon uit de Achterhoek gingen wij geregeld naar de veiling in Bemmel en aansluitend naar één van de vele kwekerijen in Lent om planten te kopen. De hoeveelheid kassen hier maakten veel indruk. En de potgrond die bij onze kwekerij bezorgd werd was, uiteraard, Lentse potgrond.

Mijn doel was om voor het blad een vormgeving te maken die past bij Lent als jonge wijk van Nijmegen, maar ook recht doet aan Lent als voormalig (tuinders)dorp. Zoals het altijd op de cover staat: een blad voor en door Lentenaren. 

 

De Lentse kasletter

Op zoek naar een logo dat iets van het eigenzinnige karakter van Lent uitstraalt viel mijn oog op de (restanten van) kassen die her en der in Lent te zien zijn, vaak op de grenzen van oudbouw en nieuwbouw. Ik zie ze als treffende symbolen van de Lentse eigenheid. Ook bij sommige nieuwbouwhuizen wordt de kas als inspiratie genomen. En natuurlijk zie je in geen enkel gebouw de Lentse lucht zo duidelijk als door het glazen dak van een kas. De constructie van de kas nam ik als raster waarmee ik lettervormen begon te bouwen. Via een aantal schetsen kwam ik tot het ontwerp van de ‘Lentse kasletter’ voor het logo. Heel toepasselijk doet de vorm ook denken aan de daken van de nieuwbouw die je overal in Lent ziet.


Bij een nieuwe uitstraling hoort natuurlijk ook een nieuwe typografie. De kopteksten zijn gezet in een geometrisch lettertype dat past bij het nieuwe logo. Voor de lopende tekst koos ik een letter die vooral goed leesbaar is en efficiënt in ruimtegebruik. Zo ontstaat er veel plek voor foto’s en is er genoeg ‘lucht’ in de opmaak door het gebruik van wit. Het lettertype (Demos) is ontworpen door een van Nederlands bekendste letterontwerpers Gerard Unger, geboren in Arnhem. Weliswaar nét geen Lent, maar het komt wel dichtbij...


De Lentse Luchten

De naam van het blad vond ik altijd goed gekozen: de lucht is in Lent nadrukkelijk aanwezig. Dit kwam altijd terug in de blauwe kleur op het omslag. Maar met het blad in kleur springt dit blauw er veel minder uit. Daarom heb ik gezocht naar een andere manier om het idee van lucht te verbeelden. Onze Lentse luchten zijn natuurlijk niet alleen (en altijd) blauw, er vliegt en zweeft ook van alles doorheen: ganzen, bloesem, luchtballonnen, (historische) vliegtuigen, wolken, bladeren, sneeuwvlokken... Ik heb hier een illustratielijn voor gemaakt die aansluit bij de hoekigheid van de typografie, zodat het geheel één stijl ademt. Per nummer maak ik een toepasselijke illustratie, in een kleur die aansluit bij de coverfoto. Zo is ieder omslag steeds weer anders, maar toch herkenbaar. 

Ik hoop dat u net zoveel plezier heeft bij het lezen van de nieuwe Lentse Lucht als ik had bij het vormgeven ervan!

tekst en beeld Gerco Hiddink

Op de hoogte blijven van onze verhalen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


 

© 2018 - 2024 Studio Hartebeest | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel